Brasiliansk Jiu Jitsu

Brasiliansk Jiu Jitsu (BJJ) er en kampsport baseret på gulvkamp og låsegreb. Teknikkerne er fokuseret på at tage en modstander ned på jorden, kontrollere dem, får derefter at få dem til at give op ved at bruge et låsegreb. BJJ opstod omkring 1920 i Brasilien efter en japansk kæmper, Mitsuyo Maeda, havde undervist Carlos Gracie i Jiu Jitsu. Carlos og hans brødre, Oswaldo, Gastão Jr., George og Hélio, videre udviklede deres egen stilart som i dag bliver kaldt Brasiliansk Jiu Jitsu. BJJ blev for alvor populært i 90’erne, da Royce Gracie vandt de første udgaver af UFC. 

BJJ er som beskrevet ovenfor en kampsport der primært beskæftiger sig med gulvkamp. Der er stor fokus på levende træning eller sparring hvor man kæmper mod sine træningspartnere. I BJJ bliver man gradueret i et bæltesystem som man kender fra andre kampsportsgrene. I BJJ bliver man ikke gradueret på baggrund af et pensum, men i højere grad hvor god man er til at udføre teknikkerne på en levende modstander, altså en modstander som kæmper imod. Man starter ud med et hvidt bælte, herefter blåt, lilla, brunt og til sidst et sort bælte. 

Hvis man vil konkurrere i BJJ er der rig mulighed for det i et væld af forskellige formater. Det mest populære format er de tidsbegrænsede point turneringer, hvor kampen kan vindes ved at score point, som tildeles ved forskellige positioner, derudover kan man vinde ved at udføre et låsegreb. BJJ konkurrencer kæmpes i vægtklasser. Dog adskiller BJJ sig fra mange andre sportsgrene som er baseret på vægtklasser, da mange turneringer afholder en Absolute kategori, hvor man ofte ser de bedste fra de forskellige vægtklasser kæmpe imod hinanden.